Welkom op de site van Bioscoop Harskamp.

Bioscoop Harskamp was onderdeel van het Gelderland Erfgoed Festival 2018 ‘Over Grenzen van Gelderland’. Alle projecten van het festival bevonden zich langs de grens van Gelderland, behalve deze. Het dorp Harskamp ligt namelijk niet aan de grens van Gelderland, maar in haar hart.

In Bioscoop Harskamp  werd onderzocht hoe een dorp en haar gemeenschap verbonden kunnen zijn met de buitenwereld en met elkaar, maar ook waar grenzen kunnen lopen tussen mensen. We verzamelden verhalen van vroeger en van nu, uit het archief en uit de herinnering. Uiteindelijk vormden deze verhalen de grondslag van een dorpsfeest waar, samen met verenigingen, bewoners en bezoekers het bestaan van Harskamp werd gevierd.

Het Project

Bioscoop Harskamp was niet een ‘traditioneel’ theaterproject maar bestond uit meerdere kleinschalige projecten en eindigde uiteindelijk in een eenmalige voorstelling in de vorm van een bijzonder dorpsfeest waarin de bewoners van Harskamp zowel de hoofdrolspelers waren als de toeschouwers. Tijdens het jaar-lang onderzoek zowel in archieven als ter plekke, en ontelbaar veel gesprekken met dorpsbewoners van allerlei pluimage, ontwikkelde het concept van Bioscoop Harskamp. Het dorpsfeest werd zowel een podium voor de verhalen van de bewoners, als een ontmoetingsplek met de verhalen van anderen, gekaderd en uitvergroot door CabBizar, o.a. door de inzet van externe spelers. We waren geinteresseseerd in het unieke en bijzondere binnen de ‘kleine’ geschiedenis van Harskamp, en gefascineerd door hoe diverse groepen in deze vrij kleine gemeenschap naast elkaar leefden, soms met een minimum aan uitwisseling en conctact. In het project zochten we enerzijds manieren om verhalen met elkaar te delen, anderzijds hoopten we dat we, hoe tijdelijk ook, onverwachte en nieuwe verbindingen tot stand konden brengen tussen verhalen, mensen en werelden binnen het Harskampse,  Op deze website vind u foto’s, video en audio materiaal over het gehele project, zowel betreffende onze research, diverse kleine sub-projecten, en het dorpsfeest.

 

CabBizar
CabBizar is een theatergroep die al sinds 2003 projecten maakt op de Veluwe (Ermelo, Harderwijk, Putten). CabBizar werkt interdisciplinair en vaak locatiegericht. CabBizar-jong maakt voorstellingen voor en door jongeren die worden begeleid door professionals. CabBizar-Plus maakt sociaal-artistieke en educatieve projecten in gemeenschappen of met bijzondere doelgroepen.
Het project in Harskamp is ontwikkeld door CabBizar-Plus in opdracht van het Erfgoed Festival. 

Artistiek leider van CabBizar Monique van Hinte is zelfstandig theatermaker/regisseur. Ze werkt projectmatig zowel met professionals (voornamelijk in de Randstad) als met combinaties van amateurs en professionals. Ze geeft les op ArtEZ.

In Bioscoop Harskamp werd CabBizar versterkt met theatermakers Willemijn Nowee, Denise Beekman, Aimy Weber en Maiko Zimmer. In het voortraject hebben ook  Bart Huijser en Michelle Thielman meegewerkt aan het voorbereidend onderzoek.

Credits Project Bioscoop Harskamp

CabBizar: Denise Beekman, Monique van Hinte, Bart Huijser,Willemijn Nowee, Michelle Thielman, Aimy Weber en Maiko Zimmer.

Portret fotografie : Ron Riezebos

Fotografie 9 juni 2018 : Sanne Peper

Filmregistratie 9 juni 2018: Bas Bosma

Spel / ondersteuning 9 juni 2018:  Casper Doorn, Wietske Hollanders, Bart Huijser, Marieke van der Staal

Met dank aan: Excelsior Harskamp, SV Harskamp, Basisschool de Roedel, Verpleeghuis Metje, Ron Riezebos, Daan Hartoog, Robbert van der Horst, de bewoners van Harskamp

Een productie van stichting Under the Blue Surface
Met dank aan Muziekvereniging Excelsior Harskamp

Voor vragen of opmerkingen kunt u ons bereiken via:

e-mail:
cabbizar@xs4all.nl